tisdag 28 oktober 2008

Selma for president

Jag har lovordat Selma Lagerlöf tidigare, och jag tänker inte sluta med det. Läste Kejsaren av Portugallien för ett tag sedan. Det är en hjärtslitande historia om Jan som är allmänt missnöjd med sitt liv. Jan är inte nöjd med att vara torpare, han är inte nöjd med hur andra ser på honom, och han är inte nöjd med sin fru. Och nu ska han till råga på allt få barn, något han inte är det minsta sugen på. Han får sitta ute i ösregnet och vänta under tiden som förlossningen pågår. Blöt och sur stövlar han sedan in i stugan, för att bli drabbad av den stora kärleken. Jan blir upp över öronen förälskad i sin nyfödda dotter. Kärleken förändrar honom och gör honom mjukare. Hon är solen i hans liv, den lilla flickan Klara Fina Gulleborg.

Flickan växer upp till en vacker ung kvinna som drar blickarna till sig på bygden. Jan är så stolt och glad över sin dotter att han inte vet vart han ska ta vägen. Men så drabbas Klara Finas föräldrar av en katastrof - de blir tvungna att betala en stor summa pengar om de ska kunna bo kvar i sin stuga. Klara Fina erbjuder sig att ge sig ut i stora världen för att ta tjänst i staden. Jan blir gripen av att hans dotter offrar sig för sina föräldrar på det sättet, innan han börjar ana att det är äventyrslystnad snarare än kärlek som driver henne.

Flickan ger sig av för några månaders tid. Men breven kommer inte tätt, och snart hör hennes föräldrar inte av henne alls. Illvilliga rykten börjar gå om att allt inte står rätt till och att Klara Fina har råkat "i olycka". Det viskas och tasslas i byn. Ju mer tydligt det börjar bli för alla att något har hänt Klara Fina i staden, ju mer börjar Jan försvinna in i sin egen fantasivärld. I den världen har Klara Fina blivit kejsarinna av Portugallien och hennes höga ställning gör att det är svårt för henne att besöka föräldrarna eller meddela dem något. Men Jan ser tecken och budskap överallt. Klara Fina har inte övergett honom.

Jans kärlek till sin dotter är gripande och överväldigande. Smärtan över att hon har råkat illa ut blir för stor för honom. Men vad händer när han möter sin dotter igen och konfronteras med verkligheten? Och är Jan så galen som alla tror, eller är han den ende friske i en sjuk värld?

1 kommentar:

Anonym sa...

Fy! nu vill jag ju veta hur den slutar!